De Nederlandse Vereniging van Klompenmakers vervult een koepelfunctie

voor de aangesloten leden met het doel een actieve bijdrage te leveren

aan de promotie en instandhouding van de klompenmakerij in ons land.

Rond deze tijd is het ruwweg 800 jaar geleden dat onze vroeg middeleeuwse voorvaderen de onverwoestbare voordelen van een uit een stuk hout vervaardigd schoeisel ontdekten om hun eigen onderdanen te beschermen. Geen mens had in dat rauwe verleden kunnen bedenken dat de geschiedenis nog zo'n eeuwen lange traditie voor dit oer Hollandse natuurproduct in gedachten had. Het liet zich ook toen nog niet raden dat draagklompen - met de wetenschap van nu - voetbeschermers bij uitstek zouden gaan worden. Al is het feit, dat deze vorm van schoeisel zich - vanwege haar vele onmiskenbare voordelen - door de eeuwen heen op eigen kracht heeft weten te handhaven, het allerbeste bewijs van haar onverbeterlijke kwaliteit, toch heeft ook de ontwikkeling van die traditionele klomp in die tussentijd niet bepaald stil gestaan.

Verbeterde productiemethoden toegenomen materiaalkennis over de specifieke toepassingen van populier- en wilgenhout gaven dit natuurproduct stap voor stap de onaantastbare kwaliteiten die heden ten dage nog steeds zo sterk gewaardeerd worden door zowel de talloze professionals als vele fun-gebruikers. En natuurlijk heeft ook de in oorsprong bedenkelijke druk vanuit de ARBO-wetgeving uiteindelijk een enorme positieve uitwerking gehad op de productverfijning en kwaliteitsbeheersing van de klomp, want inmiddels hebben onze klompenmakers traditiegetrouw hun vakmanschap vol trots via TNO-Richtlijnen vastgelegd in een Europees (CE) certificaat. Wat dacht U anders van zo'n geweldige brok vakmanschap uit een stuk!

Klompen lopen blijkt en blijft dus door de eeuwen heen een verstandig genoegen. Zelden heeft een zo'n oud product, middels zo'n lange, onverwoestbare staat van dienst, haar onvervangbaarheid bewezen dan die van onze eigen vaderlandse klomp. En niet alleen bij de aloude Hollandse veehouders, die zonder die allesomvattende bescherming menig voet verloren zouden hebben als vervolg van het onverwacht vertreden van een runderpoot of paardenhoef; ook doorgewinterde ambachtslieden als stratenmakers, tuinders, vissers en metaalbewerkers weten, naast de bescherming tegen mechanische beschadiging, die andere, onovertroffen kwaliteiten van klompen -koude- isolatie in de winter tot haar koele ventilatie in de zomer- oprecht te waarderen. Frisse droge voeten zijn immers energieke voeten!

En dan hebben we nog niet geschreven over die talloze gezondheidsaspecten: de perfecte combinatie van pasvorm - met vrij spel voor de tenen - , tezamen met de volledige steun vanuit een veilig voetbed met een standvastige hak; en dat alles omgeven door een royale, sterke randbescherming, schenkt de draag-klomp een bijzonder stabiele en betrouwbare fundering onder de totale wervelkolom met zowel minder vermoeidheid als minder rugklachten tot direct 'omklappen' van die lossen neus, hetgeen tot teenamputatie kan leiden, de klomp beschermt de gehele voet. Evenzo is de zool dik genoeg voor bescherming tegen het intrappen van spijkers. Ook de minimale vochtopname percentage en de slijtvastheid blijken sterk gewaardeerd boven leer en techn.kunststof. Met houten klompen geen geurtjes en geen voetschimmel.

Al is de concurrentiestrijd vanuit het 'Oosten' hevig en wellicht langduriger dan de tachtigjarige oorlog; traditie, veiligheid en gezondheid zullen dit nationale symbool van nuchter Holland onoverwinnelijk maken. Daar kan geen molentje, geen tulp of nieuwe haring tegenop. Klompen dragen is niet alleen traditie uitdragen, klompen dragen is bovenal kiezen voor veiligheid, gezondheid en comfort. Op het werk en thuis, in de tuin of hobbyschuur. Klompen op het stoepje voor de deur betekent gezelligheid in huis. Kinderen maken geen scheepje van een oude veiligheidsschoen? Klompen horen bij Holland als wilg en populier bij de polder, want klompen staan symbool voor een niet-politiek gebonden poldermodel. Klompen lopen? Onnavolgbaar!

Zo pas je klompen!


1. Ga met dikke sokken in de klomp staan

2. Past uw wijsvinger tussen hiel en klomp dan heeft u de juiste maat

3. Geniet van uw klompen!